MEDIJI VEĆ DUŽE VRIJEME GOVORE O POTENCIJALNOJ VEZI IZMEĐU MILJANE KULIĆ I PJEVAČA BOJANA TOMOVIĆA, ZBOG TOGA JE ODLUČIO DA ISPRIČA ŠTA SE USTVARI IZMEĐU NJIH DVOJE DEŠAVA.

Priznao je pjevač tako da su oni u vezi, ali telefonskoj, da se dnevno čuju i do dvadesetak puta, prija mu njeno društvo i pomaže da prebrodi ove crne dane u kojima se našao zbog bipolarnog poremećaja koji ima inače.

Loading..

Bipolarni poremećaj, prethodno poznat kao manična depresija, je mentalni poremećaj koji uzrokuje razdoblja depresije i razdoblja abnormalno povišenog raspoloženja. Povišeno raspoloženje je značajno i poznato je kao manija, ili hipomanija ako su manje teški i simptomi psihoze su odsutni. Pojedinac se tijekom manije ponaša ili osjeća nenormalno energično, sretno ili razdražljivo.

Pojedinci često donose loše promišljene odluke, malo s obzirom na posljedice. Potreba za snom obično se smanjuje tijekom maničnih faza. Tijekom razdoblja depresije može postojati plač, negativan pogled na život i loš kontakt očima s drugima. Rizik za samoubojstvo među oboljelima je visok i veći od 6 posto tijekom 20 godina, dok se samopovreda pojavljuje u 30-40 posto. Ostala pitanja mentalnog zdravlja poput poremećaja anksioznosti i poremećaja upotrebe tvari obično su povezana s bipolarnim poremećajem.

Uzroci nisu jasno razumljivi, ali oba okoliša i genetski čimbenici igraju ulogu. Mnogi geni malog učinka doprinose riziku. Čimbenici rizika za okoliš uključuju povijest zlostavljanja u djetinjstvu i dugotrajni stres. Oko 85% rizika pripisuje se genetici. Stanje se klasificira kao bipolarni poremećaj I ako je postojala barem jedna manična epizoda, sa ili bez depresivnih epizoda i kao bipolarni poremećaj II ako je postojala barem jedna epizoda hipomanije (ali nema pune manične epizode) i jedna velika depresivna epizoda

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here