U današnjem članku pričamo o jednoj jako zanimljivoj temi, a nekoliko puta smo pisali o tome koliko je naš organizam jako tajanstven i da se svakog dana otkrije nešto novo.

Vjerujemo da jako brinete o izgledu svojih noktiju, a da li ste ikada razmišljali o onom bijelom dijelu koji se nalazi na vrhu vašeg nokta.

On je uglavnom u obliku polumjeseca, a ono što je specifično jeste da se on ne smije nikada oštetiti. Ukoliko ipak dođe do oštećenja može da dođe do neželjenih posljedica.
U medicini on se naziva lunula, a zašto biste trebali ovaj dio nokta da posebno štitite donosimo vam u nastavku članka.

Koliko god vam se činilo da je ovo bijela boja, ona je ustvari providna, dok ispod te površine se kriju krvni sudovi. Ukoliko je ne možete da pronađete, vjerujte da je svaka osoba ima, ali se zbog sloja zanoktice ili oblika nokta ona ne vidi.
Ukoliko dođe do oštećenja, cijeli nokat može da bude oštećen.

Iako smo nekoliko puta pisali o tome, da se na tijelu mogu primjetti neke promjene koje se dešavaju u organizmu, nokti su isto tako jasan indikator koji nam može reći da li smo bolesni.

Ukoliko je on promjenio boju ili oblik, trebali biste odmah zvati doktora, a ukoliko su oni lomljivi to može ukazivati na to da imate problema sa bubrezima, cirkulacijom ili štitnom žlijezdom.


Ako se nokti listaju i i stalno su suhi, to je znak da vašem tijelu fali vitamina ili cinka.
Ukoliko su vam nokti bijeli to mogu da budu promjene na jetri, a ukoliko su jako crveni, imate problema sa srcem.

Da li imate komentara na ovo? Da li ste znali za ove stvari o noktima? Pišite nam…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here