Ova godina sama po sebi je godina koju bismo najradije zaboravili u kojoj se izdešavalo toliko stvari. Najprije smo imali zemljotrese, pa smo imali požare, oa tu nisu izostale ni poplave i neke druge vremenske nepogodne širom planete, a zasigurno ono što će ostaviti velikog traga u ovoj godini, ako ne i u narednim godinama jeste pandemija korona virusa.

Ona je krenula prošle godine, tačnije krajem 2019. godine u Kini, ali svijet za to nije znao i u vrlo kratkom roku u samo nekoliko mjeseci.

Za tren oka nam je se život promjenio iz korijena i morali smo da budemo zatvoreni u svojim kućama, a posljedice toga i pojedine mjere se i dana danas osjete jer pandemija nije prošla, šta više sad se sve više strahuje da će doći do mnogo jačeg trećeg talasa.

Pronalazak vakcine nije ni blizu, a nas jedino što sada štiti jeste nošenje zaštitnih maski, fizička distanca i dezinfikovanje ruku.

Naravno, uporedo sa ovom stvarima dešavaju se i druge stvari od kojih imamo razne vremenske nepogode, a upravo dok ovo čitate veliki požari bijesne Sjedinjenim Američkim Državama.
Naime, požari koji sedmica bukte u Kaliforniji, Vašingtonu i Oregonu su već nažalost odnijeli preko 35 ljudskih života, a broj uništenih kuća se ne nazire.

Ono što već sada možemo ustanoviti jeste da je materijalna šteta ogromna, a veliki problem predstavlja i pepeo koji se nalazi u zraku. Vidljivost je zbog toga dosta smanjena, pa svim onima koji voze izdate su naredbe upozorenja.

Ono što je donekle komično u cijeloj ovoj situaciji, ali i tragično jeste da predsjednik Donald Trump uopšte ne razgovara o ovim požarima, te krivicu za ovo on svaljuje na lokalne službe koje su zadužene za održavanje šuma.
Ovih dana bi trebao posjetiti Kaliforniju, ali ne zbog požara nego zbog svoje predizborne kampanje.

Da li imate komentara na ove stvari. Pišite nam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here