U Čileu su sjajne vatrene kugle padale s neba prošlog mjeseca, a dužnosnici i dalje pokušavaju da otkriju šta su i odakle dolaze. Sigurno je jedno: misteriozni gorući objekti nisu bili meteori.

Vatreni NLO-i spustili su se krajem septembra ove godine na grad Dalcahue na čileanskom otoku Chiloe, izvještava CNET. Nepoznati objekti su se na sedam lokacija srušili, koji su kasnije ostali zahvaćeni požarom i koje su smjesta vatrogasci ugasili.

Geolozi iz Nacionalne službe za rudarstvo i geologiju Čilea ubrzo su stigli da ispitaju svih sedam područja. Tokom obavljanja analiza, priča se proširila nacionalnim i lokalnim medijima. Čileanski astrofizičar i astronom Jose Maza za čileansku novinsku mrežu TVN kaže da su vjerovatno plamena tijela bili svemirski ostaci ili meteoriti koji su se odvojili od satelita ili raketa, prenosi CNET.

Astronom Jonathan McDowell iz Harvard – Smithsonian Centra za astrofiziku napisao je 26. septembra putem tvitera da su vjerovatno objekti meteoriti i da nema kandidata za drugu vrstu svemirskih objekata koji mogu da se vide.

-Ali, nekad je potrebno nekoliko dana kako bi stigli podaci koji su relevantni, dodao je on. Ali, geolozi su već nakon dva dana objavili službenu procjenu Tragove meteorita nije imalo nijedno od sedam nalazišta. S obzirom na to da misteriozni objekti nisu bili meteori, logikom se dolazi do zaključka da su vjerovatno to bili “svemirsko smeće”.

Dužnosnici navode da će detaljnije ispitati uzroke tla prikupljenih s nalazišta da se uvjere, prenosi CNET. Samo će vrijeme pokazati šta je tačno s neba palo u ovoj neobičnoj septembarskoj noći.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here