Magazin

Panika među naučnicima: Sedam vatrenih kugli palo na zemlju, niko ne zna šta se dešava, požari izbijaju širom svijeta

Balkanci su uplašeni! Ove vijesti tjeraju strah u kosti, a samo jedna od sedam kugli može narušiti cijeli svijet.

Vatreni NLO-i spustili su se na grad Dalcahue na čileanskom otoku Chiloe prošlog mjeseca ove godine. Muisterioznestrukture srušile su se na nekoliko lokacija, a te lokacije su kasnije zahvatile i požar, koji su vatrogasci uspjeli brzo ugasiti ali svi se pitaju šta je u stvari tzo sve.

Nije prošlo mnogo a geolozi Nacionalne službe za rudarstvo i geologiju u Čileu stigli su na pregled svih sedam nalazišta. Za vrijeme obavljanja analiza, vijest se proširila u medijima svuda, na svim kontinentima Čileanski astronom i astrofizičar Jose Maza kaže za čileansku novinsku mrežu TVN da su plamene kugle vjerovatno bili meteoriti odvojeni od raketa ili satelita ili svemirske krhotine, prenosi CNET ali za sada nije ništa sigurno

Astronom Jonathan McDowell s Harvarda – Smithsonian Centar za astrofiziku putem društvenih kanala poput twittera napisao je 26. septembra da su objekti vjerovatno meteoriti i ne zna što bi drugo moglo biti jer sve je obavijeno veom tajni.

“Ipak, nekad je više dana potrebno da stignu relevantni podaci”, kaže on. Ali, geolozi su objavili službenu informaciju dva dana kasnije. Nijedno od sedam objekata koji su pronađeni nije imalo tragove meteorita. Budući da nisu bili meteori, logikom se dolazi do zaključka da je vjerovatno u pitanju svemirsko smeće? Da dobro ste pročitali, postoji i to.

Kako dužnosnici navode, uzorci tla prikupljeni s nalazišta bit će detaljnije ispitani da se uvjere. Samo vrijeme će pokazati što je tačno u ovoj neobičnoj septembarskoj noći palo s neba.