Ono što je sigurno jeste da je cijeli Balkan karakterističan po tome što je ispunjen raznim običajima, narodnim izrekama i umotvorenima koje još uvijek koriste naši stariji dok oni mlađe generacije ne baš toliko, ali su veliki većinu toga pokupile od starijih.

Mi u sušštini imamo veoma bogatu kulturu i te stvari koje se prenose sa koljena na koljeno, ali nismo sigurni koliko znate da neke izreke koje u svakodnevnom govoru koristimo, a one su s suštini uklete i ne bismo ih trebali ni spominjati, a kamoli raditi.

Izreke same po sebi predstavljaju skup riječi, ali za neke izreke se smatra kako bi njihovo spominanjanje moglo da donese veliku nevolju u porodici i da ih upravo iz tih razloga ne bismo trebali koristiti.

Jedna od takvih izreka, a koju možete jako često da čujete u Srbiji jeste:

“Nosi kao čuma decu.”

Ukoliko niste iz ovog podneblja vjerovatno nećete na prvu shvatiti o čemu se radi, ali čuma sama po sebi je naziv za kugu.

Kuga je svijetom harala preko 150 godina, a i dan danas je jedna od najopasnijih zaraza.

Naime, ova izreka se previše olako koristi ako se uzme u obzir njeno značenje. Kuga je u svom najvećem jeku odnijela na veliki broj dječijih života, a čuma može i da znači još nešto.

Čuma u srpskoj tradiciji predstavlja i babu koja je uvijek izgledala neuredno i raščupano, i uvijek je hodala po selima u crnoj odjeći.

Ona je prema nekim legendana ulazila u kuće kroz dimnjake i tavane, a ona je svojim prljavim noktima grebala neoprano posuđe kako bi na njemu ostavila otrov. Postoji mnogo vjerovanja za ovu legendu, a neki su tvrdili da njen pogled može biti zarazan i da ubija ukoliko te dodirne prstom u čelo.

Upravo zbog toga su ljudi vjerovali da uvijek moraju oprati suđe, i moraju držati kuću čistom kako im čuma ne bi došla na vrata.

Da li vi znate ovu izreku? KOja je najkarakterističnija za vaše podneblje? Pišite nam..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here