Ako je nešto nazadovalo zbog pandemije korona virusa to je zasigurno turizam, a to osjećaju sve one zemlje čije se ekonomije uveliko oslanjaju na ovu privrednu granu. Stoga su danas krizom pogođene sve one zemlje koje imaju izlaz na more i koje se smatraju egzotičnim mjestima za ljetovanje, pa je tako ista stvar i sa Balkanom, aročito sa zemljama koje su vezane uz samo jadransko priobalje. Prva na udaru je svakako Hrvatska, koje je svoje granice zatvorila za građane BiH i Srbije i time je sebi izbila svaku šansu da barem malo spase sezonu, jer turisti iz EU bap i nisu krenuli u velikom broju ka Hrvatskoj, tako da će kod njih sezona biti slabija nego što su zapravo planirali.

Odmah iza Hrvatske se nalati Crna Gora, koja je iz političkih razloga zatvorila granice prema Srbiji, pa su sada plaže u Budvi, Sutomoru, na Svetom Stefanu puste i izgledaju kao da je decembar mjesec, a ne juli. Ljudi koji žive od turizma u Crnoj Gori su skoro pa očejni i svi kažu kako je biti jako teško da se izvuku iz ove krize, te da nikada nije bilo gore. Iz tih razloga, mnogi traže neke druge opcije za godišnji odmor, pa su tako mnogi počeli razmišljati o Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj ali i te zemlje imaju svoje posebna pravila na granicama koje se moraju poštovati, mađutim, otvorila se jedna nova opcija za koju se niko nije nadao.

Naime, u pitanju je Neum, grad u Bosni i Hercegovini u koji građani Srbije mogu da uđu bez testiranja i bez karantina. I mada su kapaciteti popunjeni više mjesta nema, ipak vrijedi pokušati. Za neke dijelove Srbije to uopšte nije daleka opcija, a i cijene su mnogo pristupačnije nego u ostalim zemljama.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here