Ono što je sigurno jeste da svaki narod ima svoju tradiciju i svoje običaje, koji se nažalost u ovo savremeno vrijeme jako brzo zaboravljaju. Trebamo istaći da u tim običajima i tradiciji ima jako lijepih stvari koji bi se stvarno trebale prenijeti na drugu generaciju i buduća pokoljenja, ali istine, ima i onih koji su toliko morbidni i bizarni da je bolje da se što prije zaborave.
Ono što je isto tako istina jeste da je Balkan u odnosu na Evropu još uvijek tradicionalan, a u nekim seoskim podrulčjima izgleda da je vrijeme stalo i da se svi običaji jako poštuju, a ima i onih običaja koji su u jednim područjima zaboravljeni dok u drugim se i dan danas poštuju.


U današnjem članku pričamo o jednom takvom običaju, koji je karakterističan za područje oko Lapova, a vezan je za pojam kumstva.

Poznato nam je da je kumstvo nešto što je jako ozbiljno shvaćeno u srpskom narodu i dvije porodice koje se na ovaj načlin spoje su vezane posebnom vezom.
Međutim u ovom običaju se radi o tome da ukoliko neki bračni par izgubi potomstvo, glavni krivac toga je kum.

U tom običaju se nalaže da se kum mora promjeniti i ta na veoma neobičan način.
Naime, kada se rodi naredno dijete, ono se nosi na raskrsnicu gdje prolazi najviše ljudi i prvi čovjek koji uzme to dijete je njegov kum

Ovo je potrvđeno na  mnogim primjerima, a da li vi imate komentar na ovaj običaj i da li biste mogli da u komentaru napišete neki običaj koji je vezan za vaše područje odakle dolazite?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here