Jedan mali grad na Novom Zelandu je u takvoj situaciji da plače za radnicima, a za potencijalne zaposlenike postoje besplatni domovi. Ono što je aktuelno je to da gradska uprava demantuje sve navode da će platiti ljudima da se sele.

Kaitangata je mali grad na samom jugu Novog Zelanda s ukupno 800 stanovnika i više od hiljadu slobodnih radnih mjesta, različitih profila, posebno u poljoprivrednom sketoru.

Grad je u očaju u potrazi za zaposlenicima, a osim toga, postoje i povoljne kuće u kojima potencijalni radnici mogu živjeti.

Prema riječima gradonačelnika Brajana Kadogena, to su mjesta koja su dobro plaćena na različitim pozicijama u pilanama, fabrikama sira i mliječnih proizvoda.

Međutim, iz Kaitangate primljeno je poricanje da je gradska uprava izdvojila značajna sredstva kako bi platila potencijalnim radnicima da se presele.

“Kruže priče u svjetskim medijima da ćemo ljudima platiti 230.000 novozelandskih dolara da dođu u Kaitangat i sada treba kontaktirati gradonačelnika o tome. Međutim, to je apsolutna laž.” objavljena je na internetskoj stranici Kaitangate.

U tom smislu, telefon gradonačelnika bio je preplavljen pozivima ljudi iz cijelog svijeta koji su zainteresovani za ovu primamljivu ponudu.

“Ne postoji ništa od toga, nemojte zvati gradonačelnika”, kaže stranica.

I pored ovoga svega, grad ostaje na ispunjenju svog cilja, a to je da popuni slobodna radna mjesta i da će svi potencijalni radnici koji dođu biti dočekani otvorenim rukama. nače, prema podacima iz 2014. godine, prosječna plata na Novom Zelandu iznosi 2.800 eura.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here