Danas je svjetski dan borbe protiv dijabetesa, bolesti koja je peti uzrok umiranja u Srbiji.

Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda organizovalo je besplatno testiranje, ali i nekoliko edukativnih aktivnosti vezano za ovo oboljenje.

Test nam je oduzeo svega 2-3 minuta. Bilo je potpuno bezbolno i bez neprijatnosti.

Najprije su mi ljekarke izmjerile krvni pritisak posmatrajući parametre na aparatu. 113/63, kažu idealno! Onda sam prešla na drugu stolicu, kratak ubod, prislanjanje na aparat i za kratko vrijeme izlazi broj 5. Takođe, odličan rezultat.

Bitno je napomenuti da je dijabetes bolest koja ne boli – možete je imati više godina, a da je ne osjetite. Za razliku od dijabetesa tipa 1, dijabetes tipa 2 može da se spriječi, ili bar donekle uspori njegovo nastajanje i napredak.

Odlična prevencija je potpuno izbacivanje ili bar smanjen unos hrane koja je štetna za organizam. Grickalice, slatkiše i brzu hranu, trebalo bi zamjeniti sa više povrća i voća.

Takođe, redovna fizička aktivnost, nešto je što će održati duže vaše zdravlje i učiniti da se osećate bolje i imate više energije. Bitno je da nivo šećera u krvi mjerite redovno.

Samokontrola je jedan od najvažnijih elemenata u borbi sa dijabetesom.

Šta svi moraju znati o dijabetesu?
Dijabetes je hronično oboljenje nastalo usljed nedovoljnog lučenja ili djelovanja insulina, a koje je odgovoran za matabolizam ugljenih hidrata tj. šećera u krvi. Dijabetes je stanje u kome je količina šećera u krvi veća od 7.0 mmol.

Šećerna bolest se manifestuje karakterističnim simptomima:

1. Izražena žeđ

2. Učestalo mokrenje

3. Gubitak tjelesne težine (uprkos često povećanom apetitu)

4. Brzo zamaranje (malaksalost)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here