Već smo nekoliko puta pisali o tome koliko je važno da brinemo o svom zdravlju i da ga redovno kontrolišemo.

Mi, jednostavno nemamo tu naviku i rutinu da redovno dolazimo ljekarima, osim kada se bolovi pojave, a onda u većini slučajeva bude kasno i trpimo velike bolove, umjesto da to uradimo na vrijeme i riješimo se briga i bolova.

Međutim, u svijetu medicine postoje mnogo stvari koje se svaki dan otkrivaju i na taj način medicina u suštini napreduje i razvija se.

Dokaz je ova djevojka o kojoj ćemo pričati u nastavku članaka.
Naime, jedna djevojka iz Oregona napravila je historiju u medicini nakon onoga što joj se dogodilo, a to je bilo da su joj doktori pronašli crva u oku koji nikada do sada nije pronađen u ljudskom tijelu.

Ovdje je riječ o crvu koji se zove Thelazi gulosa, a on je rasprostranjen u stočarstvu, a sve je nekako krenulo kada je ona počela da uviđa da joj se nešto miče u očima.
Ona je odmah otišla kod ljekara, a oni su joj nakon 7 dana iz oka izvadili crv iz oka.

Prije nego li je to uradla ona je posjetila nekoliko ljekara kako bi bila sigurna da je to u pitanju, a nakon vađenja prvog crva uslijedilo je vađenje još njih 14 koji su bili veliki otprilike oko 13 milimetara, a svi oni su bili smješteni u membrani koja je pokrivala epidimis.

Inače, ove infekcije su jak rijetke u SAD-u, a razlog zbog čega je on bio kod nje jeste da je ga vjerovatno pokupila od pasa, mačaka ili stoke koja ima problema sa tim parazitskim crvima.

Ljekari savjetuju da trebamo da pazimo šta diramo i kakve životinje diramo kako se ne bismo zarazili ovim ili nekim sličnim parazitima.

Koji je vaš komentar na ovo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here