Od samog početka ove godine bili smo svjedoci raznih događanja, onih najgorih, prvo smo imali potresa, zatim imali poplave, zatim mogući rat između Sjedinjenih Država i Irana, pa je korona virus došao ovdje kao šlag na tortu. To još uvijek traje i u potpunosti je promijenio čitav tok našeg života. Veliki zemljotresi pogodili su Aljasku prije samo nekoliko dana, imali smo potres i u Albaniji i svjedoci smo da je Grčka bila zahvaćena vatrom i gdje je gotovo polovina zemlje izgorjela.
Jučer je otok Palapagos u Grčkoj također stavljen pod kontrolu jer je cijeli otok zapaljen, a uzrok požara još uvijek nije poznat, međutim sumnja se u ljudsku nepažnju i bahatost.

U ponedjeljak ujutro, veliki uragan pogodio je Ameriku, tačnije državu Teksas. Preko 280 hiljada kuća ostalo je bez svojih krovova, a ovaj je uragan čak oštetio kamene zidove granice između Meksika i Amerike. Danas ponovo stižu loše vijesti iz Gvatemale. Nekoliko kilometara od glavnog grada došlo je do erupcije vulkana Papaya. Civilni štab i policija su u pripravnosti i čekaju trenutak kada će proglasiti vanredno stanje te naložiti evakuaciju. Vulkan se nalazi na više od 2000 metara nadmorske visine, a lava koju izbacuje iz svoje utrobe doseže visinu od preko 150 metara.

Posljednja erupcija ovog vulkana dogodila se 2010. godine, a tom prilikom ubijen je novinar koji mu se našao preblizu. Prvi put kada se ovaj vulkan aktivirao bila je 1961. godina i tada je bio prilično gadan, od tog trenutka došlo je do dvije erupcije, druga 2004., treća 2010., a velika je mogućnost da će se dogoditi i u narednom periodu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here