Svi se pitaju kakva će biti ova zima. Prošle godine je itekako bilo kritičnih dana, a nakon ljeta nekako su se svi uželjeli zimskih dana, čaja i dekice. Međutim kada izađete vani, više nije tako čarobno. Ili kada mrate hitno negdje da diete.

Meteorolozi navode da nećemo imati sibirsku zimu ali da će biti dosta kiše. Neki navde da će biti čak 65 kišnih dana.

Jesen je juče zvanično stigla u Srbiju, a dugoročna vremenska prognoza pokazuje da će ovo biti suha jesen, barem u prvom dijelu a u drugomm dosta kiše.

snijeg2

Republički hidrometeorološki zavod prošle nedelje objavio je dokument koji se zove “Klimatski sezonski izgledi u Srbiji”, odnosno to je dugoročna vremenska prognoza.
Prema tim informacijama, vrijednosti srednje sezonske temperature vazduha do 30. novembra biće od 11 do 14 stepeni, a u višim predjelima od 6 do 10.

kisa

– Broj ljetnih dana do kraja novembra biće od 15 do 22 u nižim predelima, a na planinama do četiri dana – stoji u dokumentu koji je ažuriran prvog sepetmbra i odnosi se uglavnom na neki period do decembra.

Inače, prema RHMZ-u, ljetni dani su dani tokom kojih maksimalna temperatura dostiže ili prelazi 25 stepeni, tako da je još u nekim dijelovima ljeto..

snijeg1

Kada je riječ o broju mraznih dana sa minimalnim temperaturama do ili ispod nule i njih će biti do kraja novembra, što je i za očekivati.

– Broj mraznih dana u nižim predjelima od šest do 18, a na planinama od 20 do 30 dana – stoji u dokumentu RHMZ-a.

Prema ovoj prognozi, druga polovina jeseni, naročito novembar, biće daleko kišovitiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here