“Prezime je dio obiteljske baštine koji se prenosi s generacije na generaciju, pa rijetko tko zna više o podrijetlu prezimena, samo oni koji ga zanimaju i koji ga proučavaju. Kada je riječ o našim prostorijama, postoji mnogo prezimena koja završavaju na -ić, i mnogi su se pitali što to zapravo znači.”

“Na popisu najčešćih prezimena na našem području vrlo je teško pronaći nekoga tko ne završava u id-u, a ovo je zapravo sufiks koji se koristi za označavanje riječi “potomak od …”. U tom se smislu spominje i u brojnim prezimenima na našim prostorima, diljem Balkana. I danas se koristi, mada mnogo rjeđe u svakodnevnom jeziku nego što je to bio slučaj kada je uspostavljen.”

Loading..

“Postoje ljudi koji proučavaju najčešća prezimena u nekom području, a kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, najčešće prezime u našoj zemlji je Hodžić. Odmah iza Hodžića dolazi prezime Kovačević, a slijedi Marković. Druga vrlo česta prezimena na stranici Forebears, koja je nedavno objavila popis 200 najčešćih prezimena, jesu Babić, Halilović, Delić, Hadžić, Marković, Knežević, Bašić, Lazić, Karić, Spahić, Smajić.”

“Ova je stranica objavila popis dvjesto prezimena koja su najčešća po broju i omjeru, a ako vas zanima je li vaše prezime na ovom popisu, možete provjeriti na njihovoj stranici. Ovo su zanimljive statistike, posebno ako vas zanima ova i slična analiza i podaci prije. Pronaći ćete i neka prezimena za koja nikada niste čuli, a koja su kod nas vrlo česta.”

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here