Snažna oluja pogodila je Goražde oko 20 sati i prouzročila brojne probleme. Središte grada je potopljeno, a vatrogasci, civilna zaštita, policija i građani bore se od blata i mulja.

Kako javlja Klix, ulice Kulin bana i Zaima Imamovića u potpunosti su potopljene. Površinska voda i kanalizacija su se izlijevale, a voda je ulazila i u objekte duž ulica.

Obilna kiša i tuča nosili su predmete, grmlje i lišće, pa su ulice bile pune smeća i krhotina.

Vatrogasci, civilna zaštita, policija i građani na sve načine pokušavaju spriječiti da voda uđe u trgovine, restorane i podrume i spasi stvari.

Ulica Kulina bana nedavno je obnovljena, a odvodnja je izvršena u sklopu projekta vrijednog šest milijuna KM.

Loading..

U predratnoj Jugoslaviji Goražde, budući da nije bio samo pogranični grad, imao je normalne uvjete za razvoj i napredak.

1941. godine njemačke trupe ušle su u grad nakon zračnog napada 17. travnja. Kasnije su tamo stacionirane i talijanske trupe.

Narodnooslobodilačka vojska grad je prvi put preuzela 27. siječnja 1942. i tamo ostala do svibnja iste godine. U tom je razdoblju na području Foče uspostavljen narodnooslobodilački odbor za grad Goražde. U isto vrijeme Goražde je bilo sjedište Narodnooslobodilačke vojske za Istočnu Bosnu. Početkom ožujka 1942. glavni zapovjednik maršal Tito boravio je u Goraždu. Goražde je oslobođeno još dva puta, 1943. i 1944., a 6. ožujka 1945. konačno je oslobođeno od okupacije.

Četnički masakri nad etničkim Hrvatima i Bošnjacima u prosincu 1941. – siječnju 1942. uzrokovali su smrt oko 2.050 civila.

Sastav stanovništva Goražda može se pratiti iz vremena austro-ugarske okupacije. Pravoslavni stanovnici potječu od Stare Vlahe u Sandžaku, Brda u Crnoj Gori, Hercegovini i Južnoj Srbiji Nekoliko stanovnika koji su bili oslobođeni, muslimani. U 17. stoljeću stanovništvo je počelo pristizati u Gorazde i okolicu u velikom broju.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here