Kad je riječ o Balkanu, za područje se uvijek kaže da je potencijalno bure baruta i područje gdje je situacija gotovo uvijek nestabilna, tenzije su porasle i u svakom trenutku se moglo dogoditi nešto što će pokrenuti nove sukobe na tom teritoriju, kao što je to bio slučaj devedesetih godina prošlog vijeka kada je veliki broj ljudi izgubio život u ratnim sukobima, a još više ih je prognano. Dakle, u BiH konstantno imamo povećane tenzije između dva entiteta, a Milorad Dodik ustrajan je u svojoj namjeri da se Republika Srpska odvoji od Bosne i Hercegovine, iako i sam zna da to nije sasvim moguće.

Ovo je još jedna opasna situacija na Balkanu, a odnosi se na odnos Kosova i Srbije. Prema medijima, ovih dana u Bruxellesu je pokušao naći kompromis između dužnosnika Kosova i Srbije, kao i EU, ali to jednostavno ne uspijeva. S druge strane, otkriveno je da je država Njemačka prodala neke vrste oružja Kosovu, pa je uslijedio vrlo brz odgovor iz Srbije, koja je nabavila i neke vrste oružja, što je dodatno zakomplikovalo stvar sljedećim pregovorima. O ovoj temi pisao je i poznati New York Times, naglašavajući da su granice između Srbije i Kosova vrlo osjetljivo pitanje.

Kosovo je proglasilo neovisnost prije deset godina, dok su Srbi s Kosova doslovno bili prisiljeni živjeti u enklavama. Naravno, Srbija nikad nije priznala Kosovo i mnogi političari i dalje vjeruju da je Kosovo srpski teritorij, pa tako i građani Srbije, barem većina njih, i to je često kamen spoticanja u pregovorima, jer srpska strana uvijek spominje samo jednu zemlju u pregovorima, a kosovska strana govori o dvije države.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here