Svjesni smo da je Blakan jedno bure baruta i da smo se čeka neki povodo da se krene u neki oružani sukob jer mi iz prethodnih oružanih sukoba nismo ništa naučili.

Pored toga, svejsni smo i da je situacija sve napetija između Sbrije i Kosova, a tome doprinosi i situacija oko manastira kojih ima veliki broj na Kosovu i odnosa prema njima od strane Kosovara.
Ono što Priština nastoji sada da uradi jeste da podmetne lažnu historiju, da preotme srpske svetinje na Kosovu i da optuži Srpsku pravoslavnu crkvu da uzuirpiraju naslijeđe republike Kosovo.

 

To dokazuje i nedavna izjava albanskog historičara Muhameta Malja koji tvrdi da manastir iz 14 vijeka nije naslijeđe Srba nego Albanaca i da su zidine oko Pećke patrijaršije izrađene od albanskih kula.

Malja je također dodao da je SPC institucioninalizovala manastir Dečani i da uprkos zidinama oko Pećke patrijaršije niko nije ugrožen, čak ni Dečani.

Šef diplomatije Srbije Ivica Dačić je na ovo rekao da jer to još jedan pokušaj otimanja srpskg naslijeđe, a ministar odbrane Aleksandar Vulin je rekao da onaj ko nema svoju kulturu mora otimati tuđu te je dodao da se zato Kosovari trrude da uđu u UNESKO kako bi kao država dobili pravo nad naslijeđem.

Ono što javnost još više brine jeste nedavni projekat gradnje puta Dečani- Plav koji navodno uništava i dovodi u opasnost od urušavanja manastira, a ovom prilikom se obratio i gradonačelnik dečana Baškim Ramosaj koji je naveo da će se radovi nastaviti jer ne ometaju niti utiču na manastir.

Na njegove riječi da Dečani nisu ugroženi Tanasković koji je inaće bivši ambasador Srbije u UNESKO je izjavio da se manastri nalazi na Listi ugrožene kulturne baštine svijeta UNESKO.

Koji epilog će ovo sve imati, ne bismo znali reći, ali se stvarno nadamo da neće doći do sukoba jer nam on samo fali u ovoj godini.

Koji je vaš komentar na ovo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here