Tačno se čini da je ova godina toliko nesretna da se ne možemo opustiti gotovo mjesec dana i reći da nam neće trebati ništa. Prvo su u Australiji bili požari, zatim je došlo do zemljotresa, pa pandemija korona virusa koja još traje, a imali smo i jakih oluja tokom mjeseca juna, gdje su sigurno bila uništena mnoga gospodarstva. Zaustavit ćemo se ovdje na kiši. Čini se da je ovo ljeto otkazano, a bili smo svjedoci jakih kiša prije otprilike mjesec dana, i baš kad smo pomislili da je ljeto napokon došlo, zavarali smo se.

U posljednja tri dana u cijeloj regiji pamte se velike oluje, ali na primjer, prije nekoliko dana je u Bosni i Hercegovini u Tuzli palo 70 litara kiše po kvadratnom metru u manje od sat vremena. Naravno, toliko je kiše uzrokovalo poplave u cijelom gradu, a automobili koji su se našli na tom mjestu ostavljeni su napola potopljeni, a ljudi zarobljeni na svojim krovovima. Međutim, to nije kraj. Poznati meteorolog Đorđe Đurić za nas nema optimističnu prognozu.

Na svom je Facebook profilu napisao post da će veći dio Srbije u nedjelju pogoditi jak kišni ciklon, koji je opustošio Bosnu i Hercegovinu, a u nekim dijelovima Srbije se očekuju tuča i obilne kiše, kao u Tuzli. Savjetuje nam da ne idemo nigdje tokom sedmice, a upozorio je one koji se voze da razmisle hoće li krenuti negdje svojim automobilom, naravno u slučaju velike nužde. Uz to, građanima koji žive u blizini rijeka i potoka savjetuje se da budu u pripravnosti. Kakav je vaš komentar na ovo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here