Postoji mnogo savjeta u vezi sa tim kako ih se otarasiti, a jedan koji se često zanemaruje je upotreba biljaka. One su lijepe, čiste vazduh i daju nam kisik, a pored toga izgledaju lijepo i unutra i napolju. Ukoliko ste pimjetili da vam komarci prave velike probleme, onda nabavite neku od biljaka koje su nabrojane u nastavku ovog današnjeg članka, i vaša situacija bi se mogla drastično promjeniti.

Bosiljak

Pored toga što ima jako prijatan miris i odličan je sastojak za pesto sos kao i dodatak svim jelima, bosiljak ima moć da odbije komarce. Možete ga staviti skoro pa bilo gdje, jer mu odgovaraju i sims sa unutrašnje strane prozora, terasa, trijem, pa čak i bašta.

Eukaliptus

Ovo je biljka koja se prije svega preporučuje onima koji imaju dvorište jer može da poraste i do 20 metara, ali se jedan manji dio može presaditi u saksiju. Eukaliptus je poznat po tome što dosta pomaže u suzbijanju kašlja i prehlade, a koristan je i za umanjivanje bolova u zglobovima, a pored svega navedenog odbija i komarce.

Lavanda

Lavanda je poznata po lijepom mirisu i uljepšava atmosferu, nebitno na koje je mjesto postavili, posebno kada dođe u fazu cvjetanja. Njeno ulje odbija komarce, a ni muhe nisu baš lude za njom, tako da će vama lijepo mirisati i osloboditi vas napasti.

Matičnjak

Ovo je vrlo otporna biljka koju možete čuvati gdje god i možete je imati tokom čitave godine. Sve što je potrebno jeste da uzmete nekoliko svježih listova, zgnječite ih rukama i protrljate po izloženoj koži. To će učiniti da komarci prestanu slijetati na vas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here