Portugalski naučnici napravili su zaštitnu masku čija tkanina štiti od korona virusa na taj način što je uništava. Virolog s Instituta za molekularnu medicinu iz Lisabona, Pedro Simas, objavio je da je njegov tim razvio sloj koji smanjuje broj virusa za 99 posto u roku od 30 minuta i može izdržati do 50 pranja. Portugalske maske, “MOxAdtech”, koriste aktivni sastojak koji je već dokazano izuzetno učinkovit u borbi protiv H1N1 i rotavirusa.

Međutim, Simas upozorava da sama maska ​​nije idealno rješenje za pandemiju korona virusa , ali je najučinkovitija kada se poštuju sve propisane mjere udaljenosti zajedno s nošenjem. “To je samo još jedan element na maski, koji osim fizičke barijere može pružiti hemijsku barijeru”, objašnjava Simas i dodaje da bi se ljudi trebali pobrinuti da maska ​​prekriva nos i usta kada je nose. Za sve one koji odbiju nositi masku, Simas ima posebnu poruku. Ističe da su maske vrlo važna zaštitna komponenta, a kako je njihovo nošenje, ma koliko bilo neugodno, “je mala žrtva za spašavanje života”.

Usput, ove maske su u Portugalu u prodaji od aprila, ali sada su dobile potrebne potvrde i certifikate koje dokazuju da ne sadrže hemikalije opasne po ljude, ali djeluju protiv virusa kovida 19. Vlasti i dalje napominju kako je nošenje maske obavezna mjere zaštite, i da se pored nje mora poštovati i socijalna distanca od 2 metra između osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here