Ljeto je već krenulo i to uveliko, međutim što se tiče sunca slabo tp nešto ide. Tek posljednja dva dana krenulo je sa sunčanim intervalim, tako da su ljudi počeli da izlaze u prirodu. Ovaj vikend je bio lijep i sunčan, i vjerujemo kako je dosta vas izašlo napolje u prirodu, međutim preporučujemo da se pazite. U ovakvim vremenima u prirodi vrebaju opasni napasnici, koji nas mogu napasti bez da mi to osjetimo.

Naime, radi se o krpeljima, parazitima koji vam se pripiju uz kožu sišu vam krv koliko god dugo to mogli radii. Poprilično su sitni i nevidljivi, znaju se uvući u kosu, zalijepiti se i onda tek imate jako velike probleme. Sada se postavlja pitanje kako ga se riješiti? Danas vam donosimo jedno rješenje i na to pitanje. Sve što će vam trebati jeste jedan sastojak kojeg možete pronaći u vašoj kući. Najlaksši način za ovo jeste mjesto na kojem se nalazi krpelj posuti sa solju, i na to staviti mokri komadić vate. Poslije 20-tak minuta on će sam da izađe, ali ga odmah po mogućnosti odnesite u labaratoriju kako bi se provjerilo da možda slučajno nije prenosnik Encefalitisa ili neke druge zarazne bolesti.

Šta uraditi da se on ne zalijepi na vas? Napravite miks kojeg ćete ponijeti sa sobom u prirodu. U 200 mililitara prokuhane vode dodajte 25 grama karanfilčića, prokujate i dodajte dvije kašike medicinskog alkohola. Sa ovim se napršćite po čitavom tijelu i nema šanse da se krpalje zalijepo za vaše tijelo, na kojem ga najviše privlači znoj. Vjerovali ili ne miris karanfilčića osim krpelja, ne podnose ni komarci. kad budete isprobali ovaj recept, javite nam kako ste zadovoljni sa njim.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here