Najnovije Savjeti Zanimljivosti

Modernina vakcina će štititi od koronavirusa “nekoliko godina”

Vakcinu mRNA protiv korona virusa, koju je napravila kompanija Moderna, će da ponudi zaštitu od virus u trajanju od nekoliko godina. Stephane Bancel koji je direktor Moderne je ovu informaciju potvrdio i još je dodao da su potrebna daljna istraživanja i podaci kako bi se mogla napraviti konačna procjena.

Američka biotehnološka kompanija je iznenadila sve kada je za samo par sedmica napravila vakcinu protiv korona virusa. U srijedu su dobili dozvolu od Evropske komisije za upotrebu. Za razvoj vakcine je potrebno nekoliko godina, a trajanje zaštite vakcine protiv ovog virusa pružaju ljudima pitanje za naučnike i regulatore.

“Scenarij iz filmova koji je medijima opisan u proljeće, a koji ukazuje na to da će vakcine da djeluju samo mjesec ili dva mjeseca, nije realan. Veoma spor proces je propadanje antitijela stvorenih vakcinom u ljudskom organizmu. Smatramo da će zaštita da traje par godina”- rekao je Bancel.

Rekao je da njegova kompanija ima u cilju da dokaže svoju efikasnot protiv korona virusa u Južnoj Africi i Velikoj Britaniji.

Add Comment

Click here to post a comment

Oglasi – Advertisement