U nekim dijelovima svijeta još uvijek je jeziv običaj da se djevojke mlađe od 10 godina udaju za muškarce pet do deset puta starije od njihove dobi. Slučaj koji se dogodio u Jemenu kada je osmogodišnja djevojčica koja je bila u braku sa 64-godišnjim muškarcem preminula nakon što je s njom imao u njihovoj prvoj bračnoj noći, podigla je sve nevladine organizacije i javnost u svijetu. Jedna društvena aktivistkinja koja je bila upoznata s ovim slučajem i javno ga je rekla, djevojka je nakon snošaja dobila unutarnje krvarenje i preminula.

Arwa Othman vodeći je aktivista za ljudska prava u Jemenu i rekao da se slučaj dogodio krajem prošle sedmice u provinciji Hajjah u gradu Meedi koji se nalazi na sjeverozapadu ove zemlje. Slučaj dječjih nevjesta odavno je problem koji se u ovoj zemlji ne može iskorijeniti, jer vlasti ništa ne rade oko toga. A u ovom konkretnom slučaju kada je jedna djevojčica izgubila život, vlasti nisu učinile ništa kako bi kaznile ni roditelje ni supruga. Štoviše, visoki dužnosnik u ovom gradu potpuno je negirao da je djevojčica umrla.

Međutim, Reuters je uspio stupiti u kontakt s dva stanovnika ovog mjesta u Jemenu, koji su potvrdili da se ovaj incident dogodio, ali da plemenske vođe čine sve kako bi ga prikrili. Kad se ta vijest proširila, prijetili su čak i lokalnom novinaru da ništa neće objaviti. Mnoge siromašne obitelji u Jemenu doslovno prodaju svoju žensku djecu u miraz.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here