Taman smo u maju mislili da smo se riješili korone virusa kako je došlo do smanjenja broja zaraženih, ali ubrzo smo vidjeli da smo se grdno prevarili.
Pored nas prevarili su se naučnici koji su tvrdili da će virus oslabiti kako bude došlo ljeto, jer se radio o respiratornom virusu, ali do toga nije došlo.
Od početka juna umjesto slabljenja došlo je do povećanja broja zaraženih, u svijetu ali i u regionu.

Tako je pored Bosne i Hercegovine i Srbije koaj je sedmicama na crvenoj listi zemalja, toj listi se u posljednjih dana pridružila i Hrvatska, što je itekako uticalo na njihovu turističku sezonu.

Hrvatsku je prvo na crvenu listu stavila Holandija, pa onda Italija i Austrija, da bi je kasnije stavili Slovenija i Velika Britanija, a očekuje se da će to uraditi i Njemačka.

Ova pojava uzrokovala je pravu bježaniju turista sa Hrvatskih obala, a naročito onih koji dolaze iz ovih zemalja kako ne bi morali da provedu 14 dana u karantinu po povratku u svoje zemlje.

Međutim, iako ovo nije dobro za turizam, hrvatski naučnik Gordan Lauc je istakao kako je ovo dobra stvar kako bi se stvorio koliko toliko imunitet.

Iako je pozanto da osobe koje preleže koronu ne mogu da steknu imnuitet prema njegovim riječima bolje je se zaraziti sada nego u zimskom periodu kada virus prema njegovoj procjeni bude smrtonosniji.

Ono što je sasvim sigurno jeste da moramo sačekati da vidimo šta će se desiti sa septembrom, i dolaskom jeseni, pa možda naučnici budu u krivu kao što su bili u krivu sa dolaskom ljeta.

Kako vi komentarišete ovo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here