Od trentuka pojave korona virusa cijeli svijet je biio u strahu i čitav svijet, država po država je krenula sa uvođenjem mjera koje bi trebali spriječiti širenje korona virusa.
Nismo baš isgurni koliko su te mjere bile efikasne, a ono što je sigurno jeste da je kasnije nakon marta i aprila kako je epidemiološka situacija bila stabilnija se krenulo sa ukidanjem određenih mjera.

Međutim, svjedoci smo da je naša radost bila kratkog vijeka, a ono što je najgore jeste da su stručnjaci predviđali da će ovaj virus nestati dolaskom toplijeg vremena, jer se radi o respiratornom virusu, to se nije desilo.

Onda je krajem juna došlo do naglog porasta broja zaraženih, u cijelom svijetu, ali i u našem regionu te je to značilo da dolazi do ponovnog uvođenja određenih mjera.
Granice su se opet zatvorile, svuda je bilo obavezno nošenje maski, a fizička distanca i zabrana okupljanja nikada nije prestala, nego je se samo modifikovala.

Što se tiče Srbije, situacija se malo smirila, ali postoji vrsta straha da će doći do skoka broja zaraženih jer su građani tek došli sa odmora van države.
Situacija u Bosni i Hercegovini je također ozbiljna gdje imamo i preko 300 zaraženih u jednom danu, tako da su pojedini gradovi morali pooštriti mjere.
Tako je u Kantonu 10, gdje je grad Livno, donijeta odluka da se zabranjuje održavanje svadbi, slavlja i drugih manifestacija, a i uvedena je zabrana rada klubova.


Što se tiče sahrana, dozvoljeno je da budu prisutni samo članovi uže porodice, ali da taj broj ne smije prelaziti 30, a inače ne smije biti okupljanja gdje ima više od 5 osoba.

Koji je vaš komentar na ovo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here