Početkom godine nije bilo naznaka da će ovaj virus biti toliko opasan” rekla je Nada Kuljić Kapulica za medije. Virus kovida 19 je, reklo bi se, tema apsolutno svakog razgovora u Srbiji. To je bolest koja nam je u 2020. godini okrenula život za 360 stepeni. Iako je korona za nas novi koncept, među nama je već desetljećima. Prof. Dr. Nada Kuljić Kapulica, virolog, prvi se put susrela s korona virusima početkom 1980-ih, kada ih je dijagnosticirala na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gdje je provela svoj radni vijek.

Ova doktorica, koja je jedna od najboljih u svojoj struci, dugi niz godina proučavala je mnoge nove, aktualne viruse. Nedavno se povukla, ali s početkom haosa oko kovida 19 ove godine, telefon joj je upaljen. Jer, ko bi o njemu znao više od žene koja ovaj virus poznaje više od 30 godina? Tom prilikom smo razgovarali s dr. Nadom o koroni i njezinom nastanku, prenošenju i jedinim načinima poraza ovog ljutog neprijatelja. Čuli ste za koron virus i to dobro znate i to onda kada ga niko nije imao.

Kad je to bilo? “Sredinom osamdesetih godina započela sam s dijagnozom raznih virusa mikrobiolog, soj virologije. Bila sam u moćnom virološkom laboratoriju Vojnomedicinske akademije, koji je imao dugu tradiciju. Bio je to veliki izazov za mladog stručnjaka, koji se isticao i volio viruse među mikrobima. Bilo je različitih izazova, od kojih je jedan bio (coronavirusi) CoV. To je do tada bila relativno nova i neistražena skupina virusa. Ostatak teksta možete da pogledate ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here