Svjedoci smo da u jeku pandemiju u martu i aprilu smo relativno, a mislimo na regiju, jako dobro prošli ako uzmemo u obzir ostatak svijeta i taman kad smo mislili da smo dobro prošli, u junu je došlo do naglog povećanja broja zaraženih i sada smo u Evropi žarište korona virusa.

Pored toga svjedoci smo da su se granice stalno zatvarale i otvarale, te koliko smo željno iščekivali da se otvore granice sa Grčkom, od toga neće biti ništa.

Jedine varijante koje su ostale jesu Neum i Crna Gora, a posebno Crna Gora koja je tek otvorila svoje granice kako bi sačuvali svoju sezonu koliko toliko.
Međutim, iz Kriznog šataba nas sve upozoravaju kako nam prijeti velika opasnost od virusa koji bi mogli donijeti naši građani poi povratku iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore.

Ovim povodom se oglasiloa doktorka Darija Kisić Tepavčević koja je istakla da zemlje u koju idu nađi građani imaju lošiju epidemiološku sliku od države iz koje dolazte.

Ona očekuje da će doći do naglog porasta broja zaraženih nakon što prođe sezona ljetovanja, a jedna od opcija da se to spriječi jeste uvođenje obaveznog testiranja i stavljanja u karantin osoba koje dolazteb iz država koje imaju lošiju epidemiološku sliku

Istakla je da se sada prave evaluacije i spram toga će građani po povratku iz ovih zemalja morati raditi PCR test i ukoliko test bude buio pozitivan da će osoba morati ići u karantin.

Koji je vaš komentar na ovo?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here