U punom jeku je jedva iščekivana sezona odmora, ljudi u još toplijim krajevima od ovih koji se kreću da bi se zahladili.

Ipal. šalu na stranu ostavljamo, računaju na vjetar, morsku vodu da li je ohlađena, na ledena pića kao i suncobrane. A kako stoje stvari, čovjek mora da se pripremi za ljetnu sezonu. Najbolje to znaju majke, pripremaju važne probiotike, doktori kažu da su za zamrzavanje, zatim UV zaštita i zaštita od sunca, meteorolozi će reći kako je obavezno sve to.

Sve i svašta se kupuje, nosi se sve i svašta, pita se za svašta. Bio je tu i gospodin, koji je porijeklom iz Kragujevca, rado se sjeća da je u prošlosti bio dijete kojeg su na more odveli roditelji.

Loading..

Iako je Kragujevac 1841. godine izgubio glavni grad Beograd, njegov se značaj tek povećao tijekom ostatka 19. stoljeća, jer je prerastao u grad koji je obilježio njegova industrija. Nakon stoljeća ekonomske nerazvijenosti, temelji modernizacije grada – i glavni srpski proizvođač streljiva, Zastava oružje – postavljeni su prilikom puštanja u rad ljevačkog kompleksa grada 1835. Poznat pod srpskim akronimom VTZ, kompleks je dovršen 1850., i prvi top je bačen 1853. Kolokvijalno je oblikovao Knez arsenal, njegov prvi direktor, Charles Loubry, bio je francuski inženjer ovlašten da preuzme tu dužnost znatno veća figura od srpskog kneza – francuskog cara Napoleona III. ,

Ljevaonica topova Kragujevca tijekom svojih radnih dana u sklopu VTZ-a
Nakon stvaranja VTZ-a, industrijski se razvoj nastavio neviđenim tempom. Prva telefonska centrala postavljena je 1858. godine, a 1868. godine prvu industrijsku pivovaru otvorio je Nikola Mesarović. Prva tiskara osnovana je 1870. godine.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here