Akne na genitalnom području malo su drugačije od one na ostatku tijela. Shari Marchbin, dermatolog iz New Yorka, otkrila je za magazin Glamour da hormoni takođe mogu igrati ulogu u njihovom nastanku, baš kao i kada je riječ o aknama na licu. Vjerovatno ćete primijetiti mitesere na intimnim usnama, ali ono na što biste trebali obratiti pažnju su crvene kvržice koje nisu urasle dlačice, već ciste koje mogu biti vrlo bolne. S površine je teško razlikovati o čemu se radi.

Oni koji se pojavljuju odmah nakon depilacije voskom vrlo su česti, pa čak i oni koji se pojavljuju nakon brijanja, posebno ako ne koristite gel za brijanje. Prema časopisu Glamour, ono što i dalje uzrokuje akne duž linije bikinija je previše uska odjeća, upala folikula dlaka, koja takođe može biti genetski uzrokovana. Uska odjeća u kombinaciji s vlažnim i vrućim vremenom ubojita je kombinacija. Ako imate osjetljivu kožu, vjerovatnije je da ćete biti podložni tim problemima. Promijenite britvicu nakon dva ili tri brijanja kako bi bila što oštrija i bez bakterija.

Kako riješiti problem?

Koristite pilinge. “Izvući će” urasle dlake. Ali budite oprezni jer neki proizvodi mogu pogoršati situaciju ako imate osjetljivu kožu. Pokušajte koristiti nježne proizvode protiv akni na licu. Služiće i kao preventivna mjera. Također, ako primijetite da se problem spiralizira izvan kontrole, obratite se liječniku jer može biti hormonalnih problema. Ono što nikad ne biste trebali učiniti je da istisnete bubuljice. Otvorit ćete ranu, pa je moguće dobiti infekciju, kao i seksualno prenosive bolesti, piše Aura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here