Najnovije Savjeti Zanimljivosti

Kako najlakše izliječiti zujanje ili šum u ušima?

Osobe koje imaju poteškoće sa tinitusom – tinitusom, mogle bi imati koristi od glazbene terapije, pokazala je nova studija njemačkih stručnjaka. Tinnitus je osjećaj zvuka u uhu bez ikakvog vanjskog podražaja i taj se zvuk može čitati kao šum ili zujanje. Portal “Moj doktor” javlja da su liječnici bolnice u njemačkom gradu Münsteru proveli istraživanje u kojem je sudjelovalo 39 osoba s kroničnim tinitusom.

U isto vrijeme, svi sudionici istraživanja bili su zamoljeni da redovito slušaju glazbu. Neki sudionici puštali su glazbu iz koje su uklonjeni zvukovi iste frekvencije kao i zvonjava u ušima. Nakon šest mjeseci stanje ovih bolesnika značajno se poboljšalo, dok se oni koji su slušali nepromijenjenu glazbu nisu poboljšali. Autori studije kažu da “rezultati pokazuju kako se zvukovi koje čuju ljudi koji imaju tinitus mogu značajno smanjiti glazbenom terapijom, što je vrlo ugodna i jeftina metoda, i može se prilagoditi svim glazbenim ukusima”.

Čest uzrok zujanja u ušima (do oko 30 posto) je oštećenje osjetljivih slušnih stanica bukom ili praskom, a to prvenstveno uključuje glazbu koju mladi slušaju u slobodno vrijeme (slušalice, klubovi, koncerti), ali i buka na radnom mjestu, javljaju Nezavisne „.

 

Add Comment

Click here to post a comment

Oglasi – Advertisement