Za one koji nisu znali, paradajz i bosiljak odlična su kombinacija, ne samo u salati već i u vrtu. Bosiljak odbija štetnike paradajza, jača otpornost na biljne bolesti i, što je najvažnije, povećava prinos paradajza. Pored svake sadnice paradajza poželjno je posaditi i tri sadnice bosiljka. Ako redovito berete vrhove bosiljka, on će se razgranati i stvoriti više aromatičnih listova, a neće prerano ući u cvijet. Prema iskustvima organskih vrtlara, neven djeluje na paradajz kao prirodna zaštita i povećava njegov prinos. Neven je i ljekovita biljka. Dobar komšija paradajzu je bijeli luk, koji odbija crvene pauke (ili grinje).

Osim paradajza, dobro je posaditi niski grah ili crni grah azuki jer grah fiksira dušik u tlu i stavlja ga na raspolaganje korijenima paradajza te tako služi kao prirodno gnojivo. Visoki grah i grašak, međutim, ne treba saditi pored paradajza, jer se oko njega može zapetljati i ugušiti. Mrkva također ima blagotvoran učinak na paradajz, ali posađena ispod njega stvorit će manje korijene. Ono što nikada i nikako ne biste trebali saditi pored paradajza je krompir, krastavci i komorač jer izlučevine njihovih korijena imaju negativan uticaj na rast i razvijanje paradajza.

Paradajz je također podložan sličnim bolestima kao krompir i kukuruz, zbog čega bi ove biljke trebalo saditi malo dalje. Paradajz također ne treba saditi u blizini paprike, jer se ove biljke takmiče za hranjive tvari. Stoga ukoliko ste u mogućnosti i imate dovoljno prostora, ove biljke posadite u određenom razmaku kako jedna drugoj ne bi bile konkurencija za hrenjivim tvarima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here