Uobičajeno je mišljenje da su plaće u Njemačkoj visoke. To je ujedno i razlog zašto se mnogi odluče doći raditi i živjeti u toj zemlji. Brojevi ne lažu – već ih treba ispravno čitati, kaže DW.

Tako, na primjer, trebali biste znati da kada ljude u Njemačkoj pitate kolika im je mjesečna plaća, dobit ćete odgovor o bruto, a ne o neto iznosu. Ako uopće dobijete odgovor, jer Nijemci to pitanje smatraju nepristojnim i nerado odgovaraju.

Međutim, statistika pokazuje da je prosječna mjesečna bruto plaća u Njemačkoj u 2018. godini iznosila oko 1.950 eura. Dakle, prosječna neto plaća od onog što je plaćeno njemačkim zaposlenicima bila je, međutim, znatno niža. Preciznije, 33 posto niže – i iznosilo je 1.945 eura. Iza tih gotovo tisuću eura razlika između bruto i neto iznosa daje se državi u obliku poreza i doprinosa za različita osiguranja.

Iznos poreza koji se mjesečno oduzima od plaće ovisi o poreznom razredu zaposlenika (njih je šest), što ovisi o tome živi li u bračnoj zajednici, je li samohrani roditelj, radi li njegov supružnik, da da li jedan supružnik zarađuje značajno više, radi li više posla itd. itd.

Da bismo pokazali kako to izgleda u praksi, izračunali smo bruto i neto plaću u dva slučaja: za jednog supružnika koji zarađuje više od drugog, ima dvoje djece i prosječnu njemačku plaću od 2948 eura mjesečno i za jedno dijete bez iste plaće. , piše “Deutsche Welle”.

Otac ili majka dvoje djece, nakon odbitka 167 dolara poreza, 215 dolara (7,65 posto) doprinosa za zdravstveno osiguranje, 274 dolara (9,2 posto) na mirovinsko osiguranje, 36 dolara (1,25 posto) na osiguranje za slučaj nezaposlenosti i 45 eura (1.525 posto) za starosno osiguranje – 2.209 eura liječi se na teret.

Osoba koja živi bez supružnika i nema djecu naći će samo 1.944 eura na svom mjesečnom platnom spisku u bruto iznosu od 2.948 eura, jer je porez koji moraju platiti puno veći. Pored toga, ona mora platiti solidarni porez u iznosu od 22 USD, od čega su izuzeti otac ili majka dvoje djece iz prethodnog primjera. Ako je također pripadnica katoličke ili protestantske zajednice, tada će joj biti plaćeno još četrdeset eura manje (crkveni porez).

Prosječna plaća, međutim, apstraktna je statistika koja ne govori mnogo o tome koliko su dobro ili slabo plaćeni zaposlenici u određenim zanimanjima. Razlika između onih na vrhu plaće i onih na dnu je ogromna. Tako liječnici primarne medicine godišnje zarađuju više od 120.000 eura, više od 10.000 eura bruto mjesečno, nešto manje menadžera u trgovinskom i financijskom sektoru i trideset tisuća eura godišnje manje liječnika specijalista.

Oni na čelu liste žalosti jedva sastavljaju kraj s krajem. Na neslužbenom posljednjem mjestu kuhinjsko osoblje u prosjeku zarađuje manje od 2.000 eura bruto, dok konobari i frizeri ili frizeri zarađuju samo nekoliko desetaka eura više. Među najgore plaćene profesije su agenti u pozivnom centru, kuhari, pomoćno osoblje u stomatološkim ordinacijama, njegovatelji i vozači kamiona. Medicinske sestre s malo radnog iskustva (u javnim zdravstvenim ustanovama), kao i odgojitelji u vrtićima, imaju znatno nižu od prosječne njemačke plaće.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here