Veliku ulogu u sprečavanju zaraznih bolesti ima higijena i zbog toga je neophodno ukazati na stav Islama u poglrdu čistoće i higijene jer je to najvažniji faktor preventive protiv raznih bolesti. Islam kao vjera veliju pažnju pridaje čistoći tijela i definiše ih kao sastavni dio imana.

Najbolji Iman je izgovarati ,,La ilahe illallah,,.Čistoća i higijena su povod Allahove ljubavi a Allah voli one koji se mnogo čiste. Uzvišeni Allah je postavio uvjet za obavljanje namaza , jer kada vjernici hoće obavljati molitvu , oni svoja lica i ruke peru do iza lakata a dio glave potaru. Ako čvjek nije u mogućnosti uzeti abdest onda mu je naređeno da uzme tejemum koji je jedan vid čišćenja tijela prije namaza.

Ako ste negdje na putu ili obavili prirodnu potrebu a nemate vode onda rukama dotaknite čistu zemlju i njima preći  preko lica i ruku.  Prije hiljadu i četiristo godina islam je pojasnio kako se boriti protiv zaraznih bolesti jer kada kuga vlada u jednom kraju ne treba u nju ulaziti nego od nje  bježati.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here