Sa dolaskom ljetnih, toplijih i sunčanih dana, osim što svako od nas na sve načine pokušava da se rashladi, sa ovim danima se povećava i najezda raznih kukaca, ali i gmizavaca u naša dvorišta i vrtove

Jedan od najvećih strahova za mnoge ljude je bliski susret sa zmijama, a mnogi su u strahu da se to ne desi njihovoj djeci, posebno ako su mala, pa svako pokušava da pronađe najbolji način kako da smanji rizik pojavljivanja zmija u svojim vrtovima i dvorištima

Tako je i poznati stručnjak za zmije pokazao nekoliko načina  na koje možete da odbijete zmije iz svoje okoline, a da pri tome ne treba da ih ubijate niti da sebe stavljate u određeni rizik u direktnom kontaktu ili tjeranju zmija.

Sa nastupom vrućina pa u sljedećih nekoliko mjeseci smo u najvećem riziku od mogućih susreta sa zmijama, posebno ako imate okućnicu, vrt, dvorište u kojima sa svojima najbližem provodite dosta vremena.

Jedna od metoda je da nekoliko flaša , plastičnih naravno rasiječete i napunite naftalinom, ali da ih i prekrijete na način da sekiša ne rastura naftalin, i nekoliko tih flaša stavite na nekoliko mjesta u dvorištu i miris naftalina će otjerati svaku zmiju jer one jednostavno ne podnose miris naftalina.

Dobra metoda je i svakih 3- 4 dana da zemlju posipate sa soda bikarbonom i na taj način ćete svakako otjerati zmije iz svoga dvorišta. Zmije se boje i ježeva, pa ako niste u mogućnosti da nabavite pravoga ježa, može da posluži plastična igračka koja vjerno pokazuje ježa.

Ukoliko primjetite sljepića u svome dvorištu, nipošto ga ne dirajte jer je to siguran znak da u vašem dvorištu nema zmija.

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here