Kada je kulinarstvo Balkana u pitanju, ali i svjetsko kulinarstvo, njega je gotovo nemoguće zamisliti bez određene primjene bijelog luka u istima, i gotovo i da nema jela u kojem se barem na neki način ne koristi bijeli luk, kao određeni dodatak jelu ili kao začin.

Osim u kulinarstvu, bijeli luk se dosta koristi i u zdravstvene svrhe, pa je veoma dobar kod ublaživanja prehlada, ali i kod regulacije krvnoga pritiska, kao i za smanjenje masnoće u krvi i kao pomoć kod nekih kardiovaskularnih tegoba.

Mi za vas u ovome tekstu otkrivamo način na koji se vi lično možete opskrbiti sa zalihama bijeloga luka, i to kod vaše kuće ili stana, tako da ga više nećete morati kupovati.

Loading..

Bijeli luk je bogat  manganom, vitaminom B6, vitaminom C, selenom, kalcijem, kalijem, a odličan je i za jačanje imunoga sistema, pa svi oni koji su skloni virozama trebaju što više da ga konzumiraju, jer su i neka istraživanja pokazala da redovno konzumiranje bijelog luka smanjuje razvoj različitih bolesti za više od 60 %.

Da biste bijeli luk uzgojili kod svoje kuće treba da slijedite ove jednostavne upute:

Prije svega pripremite čehna bijeloga luka kao sjemenje koje ćete pokopati nekoliko centimetara u mekano i vlažno zemljište, ali pri sadnji dobro pazite da korijen ide prema dole.. Kada vaš bijeli luk, da kažemo procvjeta, onda vodu ne zalijevajte direktno na bijeli luk neko na zemlju oko njega, a kada se na bijelom luku pojavi pet do šest listova, onda je bijeli kuk spreman za vađenje iz zemlje i za daljnju upotrebu.

 

 

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here