Gljivice na nogama i noktima su najčešće posljedica plijesni ili kvasca, a nije rijedak slučaj da su bolne i neugodne. Razvoju gljivica pogoduju topliji i vlažniji uslov. Bijela ili žuta mrlja na vrhu nokta je najčešće prvi stadij infekcije odnosno gljivica. Gljivica na stopalima s vremenom mogu da promijene oblik i boju, a nokat se može početi i listati što u većini slulajeva zna da bude jako bolno i neugodno.

Bez liječenja, gljivica se najčešće ne možemo riješiti, a ono što zasigurno niste znali jeste da je soda bikarbona jedan od domaćih učinkovitijih lijekova za gljivice. Trebate imati na umu da soda bikarbona i ocat nisu univerzalni lijekovi za gljivičnu infekciju te da se svakako trebate javiti doktoru kao i da redovno kontrolišete stanje. One se najbolje razmnožavaju na vlažnim i toplim mjestima kao što je koža između prstiju na nogama. Gljivice na stopalima nisu toliko neučestala pojava. Veliki broj starijih ljudi, ali i onih koji dugo vremena provedu u istim cipelama tokom radnog vremena, imaju gljivice na stopalima.

Ono što je karakteristično za gljivice na stopalima i na noktima jeste crveni osip koji mnogo svrbi. Gljivice na stopalima mogu da ostave trag oljuštene kože koja s vremenom može da postane bolna. Gljivice na nožnim noktima uglavnom se očituju pojavom žutila,a zatim postupnog propadanja i listanja nokta. Nokti postaju tvrdi te se počinju postupno mrviti. Bitno je na vrijeme prepoznati sve simptome kako biste mogli pravovremeno da regujete. Ostatak teksta možete da pročitate ovdje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here