Svi mi, naročito mi sa Balkana na svom meniju u hrani imamo krompir i to je zasigurno jedna od najčešće korištenih vrsta povrća na našim prostorima.

Ovo povrće može da bude jako ukusno, te se može pripremati na nekoliko načina i koristiti uz prilog mnogim jelima, ali i kao glavnom jelo.

Međutim, ova narminica može da bude i smrtonosan.

Ukoliko u svom domu imate krompir koji stoji duže vrijeme, morate ga izbaciti iz kuće.
Razlog je veoma ozbiljan.

Naime, u nastavku idemo do Rusije, gdje je 8 godišnja Maria Chelysheva, postala siroće upravo zbog hrpe krompira koji je bio u podrumu.

Njen otac je otišao u podrum da donese malo krompira, a li se niakda nije vratio, a onda je Marijina mama otišla da ga potraži, ali se ni ona nije vratila.

Ista situacija se desila sa Marijinim bratom. Onda je Marijina baka potražila pomoć od svojih komšija, ali je već u međuvremenu otišla u podrum i doživjela istu subdniu kao i drugi članovi porodice.

Njih je vjerovali ili ne ubio proklijali i truli krompir.

Važno je da zapamtite da se u krompiru nalaze jedinjenje glycoalkaloids, koji se također nalazi u otvornim biljkama, a upravo to ga čini otrovnim ne samo u jedenju nego i udisanju.

Upravo je izlaganje ovom plinu ubilo Marijinu porodicu, a nije nju jer se plin već raspršio jer je njena bakla ostavila otvorena vrata.

Stoga, jako je važno da zapamtite da skladište dobro krompir i da pazite da ukoliko počne da truli ili da klija da ga odmah bacite i nipošto ne koristite u hrani.

Kako vi ovo komentarišete?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here