Zbog povećanog broja zarađenih ljudi korona virusom na području kantona Sarajevo, te potvrđenog slučaja zaraze novim korona virusom jedne uposlenice Kantonalne javne ustanove “Gerontološki centar” krizni štab Ministarstva zdravstva KS za praćenje i analizu situacije koja je izazvana kovidom – 19 nalaže privremenu zabranu posjeta svim socijalnim ustanovama, odnosno staračkim domovima, sa primjenom od 21. juna ove godine.

Tu mjeru privremene zabrane Kantonalni krizni štab je donio na osnovu tačke 11. naredbe kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi od 12. juna ove godine, a prema kojoj je dozvoljeno svim kantonalnim štabovima ministarstva zdravstva uvođenje i restriktivnije mjera spram procjene same epidemiološke situacije u kantonu, odnosno opštini. Surađivajući sa resornim ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, ova naredba će odmah biti proslijeđena svakoj kantonalnoj jedinici. Planiralu su da primjena ove nove mjere traje sve dok se epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo ponovo ne dovede u stabilno stanje. Iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo su poručili svim uposlenicima i štićenicima primjenu higijensko epidemioloških mjera koje se inače provode u vanrednim okolnostima svog rada i djelovanja.

Neka od njih su: pojačana higijena i dezinfekcija prostora, s izričitim naglaskom na pojačanu higijenu predmeta koji se dodiruju rukama, osoblje je obavezno koristiti zaštitnu opremu (maske i rukavice) na pravila način i prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, za uposlenike kod kojih se pojave prvi simptomi respiratorne infekcije, temperature ili slično, savjetuje se ostanak kod kuće do trenutka ozdravljenja, a u slučaju pojave simptoma kod drugih korisnike, iste je potrebno izolovati u posebnu prostoriju koja je predviđena za to.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here