Kao i sve drugo u našem domu, tako i kuhinjsko posuđe imaju svoj rok trajanja, poslije kojeg bi ih trebalo zamijeniti drugim, novim, a neke predmete bi ipak bilo najbolje izbaciti iz kuhinje i upotrebe.

Određene predmete koje koristite u vašem domu morate hitno izbaciti iz upotrebe ili ga jednostavno pretvoriti u uspomenu.

Drvene kašike

Trebalo bi da ih mijenjate svake tri godine ili kad primjetite da su oštećene. Napukle varjače predstvaljaju pravi raj za opasne baktrije poput ešerihije koli.

Ono što ne smijemo zaboraviti je to da je drvo porozni materijal koji upija vlagu i mirise, pa tako i sve bakterije. Zbog toga bi bilo najbolje da drveni pribor perete odmah, bez previse natapanja vode jer, kao što je i rečeno, drvo je materijal koji upija vodu a samim tim i bakterije.

Gumene loptice

Mijenjajte ih svake dvije godine ili kada su istopljene, izgrebane ili kada su promijenile boju. One imaju i jedan higijenski problem.
Većinom su napravljene od dva dijela, glave i drške. Spoj između ta dva dijela je mjesto u koje ulaze ostaci namirnica i ono se teško čisti. Kad primjetite talog koji ne možete očistiti vrijeme je za nove špatule.

Noževi

Mijenjajte ih svake dvije godine ili ako su slomljeni, zahrđali ili kada nema više svrhe da ih oštrite i koristite.
Produžite im vijek trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično i to brusom za oštrenje ili kamenom.

Suđe od teflona

Mijenjajte ga svake dvije do tri godine. Kada se pojave ogrbotine te teflon počne da se ljušti, vrijeme je za kupovinu novog suđa.

 

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here