Krizni štab gotovo svakodnevno održava press konferencije, gdje se na tim konferencijama prezentuju novi podaci koji su vezani za širenje korona virusa, kao i uvođenje ili ublažavanje mjera koje bi trebale da suzbiju epidemiju. U protekla dva mjeseca situacija je bila izuzetno teška u čitavoj Srbiji, a najgori period dao je naslutiti potpuni kolaps zdravstvenog sustava, što se, srećom, nije dogodilo.

Međutim, iako se situacija polako popravlja, Krizni štab vjeruje da nema mjesta opuštanju. Posljednjih dana vijest o otvaranju škola u septembru postala je vrlo aktualna, što znači da djeca više neće morati pratiti nastavu preko internete, odnosno pohađati online nastavu. Iako se planira otvaranje škola za učenike, to ne znači da se sve vraća na stari način, čak štaviše, u školama će se sada primjenjivati ​​potpuno nova pravila. Naime, dr. Kon je rekao da je prva stvar koja više neće biti sporta, odnosno oni će moći vježbati samo ako postoje uvjeti za održavanje društvene distance.

Zabranjeno je pjevati, ali i skandiranje, jer, kako objašnjava doktor, tokom tih radnji izlučuje se više virusa, jer usta stvaraju više sline, koja se širi vani i širi se potencijalna infekcija. To uključuje pjevanje na časovima muzičkog obrazovanja, pa će i to također biti zabranjeno. Naravno, sve će se detaljno objasniti učenicima i roditeljima prije početka nastave, ali sada je glavni naglasak na roditeljima. Također bi trebali svaki dan mjeriti temperaturu djeteta, u slučaju da je blago povišena, dijete ne bi trebalo doći u školu. Kako se osjećate sa svim tim mjerama, što mislite o njima?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here