Momčilo Krajišni, osuđeni ratni zločinac preminuo je jutros usljed komplikacija zaraze korona virusom zbog čega je posljednjih nekoliko dana bio u jako teškom stanju.

Ovo je saopšteno iz UKC RS gdje su naveli da je preminuo jutros oko 6 stati usljed komplikacija zaraze korona virusom na Klinici inentzivne medicine za nehirurške grane UKC RS

On je prema najnovijim informacijama koje dolaze iz Banja Luke imao obostranu tešku upalu pluća te je hospitaliziran krajem augusta.

Da podsjetimo, on je u periodu od 1996 do 1998 godine vršio funckiju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ali je uhapšen 3 aprila 2000. godine u akcijij SFOR-a ta bio zatvoren u Hagu gdje je bio u zatvoru Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Tokom svog boravka u zatvoru on je od strane Haškog tribunala optužen za zločine protiv čovječnosti, kao i za genocid i etničko čiščenje koje se sprovodilo na teritoriji Bosne i Hercegovini početkom devedesetih godina.

Zvanično je krajem 2006 godine proglašen krivim za zločine ubistva, prgona i itztrsebljanja ljudi na vjerskoj osnovi i nacionalnoj osnovi, ali nije souđen za genocid. Osuđen je na 27 godina zatvora, ali nakon nekoliko godina sud mu je odlučio da smanji kaznu za dvadeset godine, te je 2013 godine pušten iz zatvora.

On je rođen u Sarajevu 20. januara 1945 godine, a ova vijestr o njegovoj smrti je dočekana sa podijeljenim mišljenjem, jer neki na jednoj strani slave, drugi tuguju, ali to inače tako biva u našoj ovoj regiji.

Koji je vaš komentar? Pišite nam

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here