U nekoliko navrata smo pisali o tome koliko je jako važno da stalno idemo na redovne preglede kod doktora, ali jednostavno mi nemamo tu naviku da odlazimo na preventivne kontrole, nego odlazimo samo onda kada nas nešto zaboli.

Svjedoci smo da se na internetu znaju pronaći razne stvari koje se tiču zdravlja, koje su toliko bizarne da na prvu ne možemo povjerovati u njih.
Neke od tih stvari zapane i zbune medicinu, a medicina zahvaljujući ovim stvarima svakodnevno napreduje.

Naime, jedna od takvih stvari se desila u Kini. Tamo je jedan Kinez sa dijagnozom da osjeti bol u glavi godinama, ali da nikada nije uspio da otkrije uzrok nje.

On ej rekao da je utrnulost ruku i stopala počeo osjeća.ti kada je imao šest godina, a u posjetu bolnici je otišao tek onda kda je izgubio osjećaj u desnoj polovici gornjg dijela glave.

Međutim nakon što je obavljen pregled iz njegovog mozga izvučen je živ crv koji je dug preko 13 centimetara.

Doktori smatraju kako je ovo zbog toga što je jeko sirovo i napola kuhano meso egzotičnog porijekla poput žaba i zmija.
On je doktorima objasnio da je tokom tih 17 godina on imao pomalo osjećaj mučnine i glavobolju, ali je istakao kako su i njegovi roditelji imali problem sa time, a razlog zbog kojeg nije odlazio doktoru jeste da je mislio da to problem koji je genetske prirode.


Ova pojava ima naziv sparganosis mansoni, jedna rijetka parazitska pojava koja nastaje ukoliko smo konzumirali meso koje nije dovoljno termički obrađeno i ukoliko pijemo kontamirianu vodu.

Do pojave utrnulosti je došlo zbog toga što ovaj parazit jede mozak i dovodi do disfunkcije dijelova tijela za koje je taj mozak zadužen..

Ukoliko želite da vidite fotografiju crva kliknite OVDJE

Da li imate komentare za ovo? Pišite..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here