Otkako je krenula pandemija korona virusa, svjesni smo raznih mjera koje su donesene kako bi se sprječilo širenje virusa u svijetu, a među tim mjerama  koje su države preduzele su bile i zatvaranje granica.

Kako se situacija popravljala tako je i dolazilo do popuštanja mjera, ali kako se situacija opet pogoršala tako su se i granice opet zatvorile.
Već posljednjih nekoliko mjeseci tema najvećih rasorava su upravo granični prelazi, od kojih su skoro sve granice prema zemljama koje nisu članice EU zatvorene, među kojima su zemlje i Bosna i Hercegovina i Srbija.

Ipak, svi mi smo se nadali da će kako se situacija bude stabilizovala da će doći od promjene ove odluke, ali današnjim zasjedanjem ta odluka je ostala ista.

Tačnije na današnjem zasjedanju predstavnika Europske unije donesena je odluka da se to neće promjentii, pa je spisak zemalja koji mogu ući u zemlje EU ostao isti, a njega čine Japan, Gruzija, Novi Zeland, Kina, Južna Koreja, Tunis, Tajland, Urugvaj, Kanada, Ruanda i Australija, a isto tako građani iz EU mogu putovati u ove zemlje.


Oni smatraju kako građani iz drugih zemalja imaju jako lošu epidemiološku sliku i da bi njihov ulazak u države EU bi mogao biti riskantan, ali napominjemo da je ova odluka više kao preporuka, a to znači da svaka zemlja može da mjenja odluku o tome da li će nekoga pusliti ili ne u skladu sa vlastitim procjenama.

Kako vi ovo komentarišete?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here