Najnovije Savjeti Zanimljivosti Zdravlje i porodica

EVO ŠTA SE DEŠAVA KAD PUSTITE VODU NA WC-u: Kladimo se da OVO PRIJE NISTE ZNALI, kad čujete UHVATIT ĆETE SE ZA GLAVU

Postoje indirektni dokazi da se posebni patogeni, poput norovirusa ili SARS-a, mogu širiti toaletnim aerosolima. Postoje dvije vrste ljudi kada se radi o ispiranju WC šolje: jedni puštaju vodu sa spuštenim , dok drugi sa podignutim poklopcem. Za neke je spuštanje poklopca stvar estetike, ali svi bi trebali biti svjesni koliko takva jednostavna radnja ima veliki utjecaj na čistoću cijelog kupatila. Naime, ispuštanje vode s podignutim poklopcem rezultira tzv toaletnim tuševima, objašnjava mikrobiolog Jason Tetro. To je raspršenje mikroskopskih čestica po kupatilu zbog ispiranja WC-a bez poklopca.

Širi se nekoliko metara oko školjke

Postoje neizravni dokazi da se specifični patogeni, poput norovirusa ili SARS-a, mogu širiti toaletnim aerosolima. Pretpostavlja se da se širenje patogena može smanjiti spuštanjem  poklopca WC-a prije ispiranja, ali i korištenjem WC-a s nižom energijom ispiranja, piše Well + Good. Znanstvenici su otkrili postojanje ovog aerosola već 1955. kada su stvoreni različiti mehanizmi za ispiranje WC školjki. To je sličan aerosol kapljicama koje nastaju kada kišemo ili kašljemo. Nakon što pustimo vodu, te se kapljice talože na bilo kojoj površini i do nekoliko metara oko same šolje.

Drugim riječima, ako vodu puštate s podignutom daskom, a vaša četkica za zube ili peškiri su u blizini, kapljice s mogućim tragovima izmeta mogu završiti na njima, objašnjava Tetro. Za istraživanja na WC šoljama, istraživači su prskali toalet fekalnim suspenzijama C. difficile, bakterije koja uzrokuje proljev i kolitis, i otkrili su da postoji širenje krupnih kapljica kada je WC ispran bez poklopca.