Od trenutka pojave korona virusa svjedoci smo stalnog bombardovanja od strane medija, stručnjaka i naučnika o tome kako se zaštiti od virusa, koji su simptomi i kako na najbolji način povećati svoj imunitet.

U posljednje vrijeme došlo je do velikog pada broja zaraženih, što ukazuje na to da je vejrovatno drugi talas pandemije pri kraju, ali ono na šta nas opet upozoravaju jeste da je treći talas na pragu, ali zajedno sa njim dolazi i sezona sezonskih gripa.

Ova dva virusa po sebi imaju skoro slične simptome, tako da je jako teško reći na koji način ih možemo razlikovati, ali na osnovu današnjeg članka u kojem vam donosimo glavne razlike između ova dva virusa, to vam ne bi bio problem.

Ono što je karaktersitično za gripu i njene simptome jeste da se oni javljaju jako brzo i da sami po sebi podrazumijevaju temperaturu, osjećaj umora i ispcrpljenosti, suh kašalja, upala grla, i na kraju može da dođe do pojave glavobolje.

Ono što je povezanica između ova dva virusa jeste da možete da imate osjećaj pospanosti, dijareju, gubitak apetita i bol u abdomenu.

Međutim, koji su to ključni simptomi pomoću kojih razlikujemo korona virus od gripe?

Na ovo pitanje nastojao je da odgovori Arnold Monto koji radi na Univerzitetu u Mičigenu, a prema njemu jedan od glavnih razlika jeste da da se gubitak mirisa i ukusa u oba virusa razlikuje.

I kod jednog i kod drugog virusa možete da izgubite i čulo mirisa i ukusa, ali kod korona virusa on je mnogo brži i jači, nema razlike između gorkog i slatkog a može doći i do začepljenja nosa, a to nije slulčaj da se pojavljuje kod gripe.

Ono isto što razlikuje koronu virus od obične gripe jeste dispneja, a to je otežano disanje i težina u plućima.

Prije svega vam preporučujemo da se na vrijeme vakcinišete protiv sezonske gripe, a ukoliko osjetite neke simptome jako je bitno da odete u prvu najbližu ambulantu.

Koji je vaš komentar na ovo? Pišite nam..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here