Ljetni mjeseci sa sobom donose i povećan rizik od ugriza zmija, a jeste li znali da su zmije jedna stvar koja vas posebno muči?

Naime, stručnjaci preporučuju miris naftalena kao sredstvo zaštite kućnog okoliša od ovih gmazova.

Upotreba je vrlo jednostavna. Izrezana je plastična boca koja pokriva naftalen podignut nad tlom, tako da ga kiša ne opere, a zmije ga osjete na velikoj udaljenosti i ne ostaju nigdje u okruženju, piše Jugmedia.

BONUS:

Malo je onih koji se ne plaše zmije.

Loading..

Koliko god opasne bile, živa bića.

Postoje fosilni dokazi koji ukazuju na to da su zmije mogle evoluirati iz guštera guštera, poput varanada (ili slične skupine) tijekom krednog razdoblja. Srodnica rane fosilne zmije, Najash rionegrina, bila je dvoglava životinja koja se uklapala sa sacrumom i bila je potpuno zemaljska. Jedan od postojećih analoga ovih pretpostavljenih predaka je bežični monitor Lanthanotus iz Bornea (mada je i poluaktivan).

Podzemna vrsta evoluirala je tijelima koja su se micala da bi se zakopala i na kraju izgubila udove. Prema ovoj hipotezi, karakteristike poput prozirnog, stopljenog kapka (brazde) i gubitka vanjskih ušiju razvijale su se kako bi se mogle nositi s fosatorskim poteškoćama, poput ogrebanih rožnica i prljavštine u ušima. Poznato je da neke primitivne zmije posjeduju stražnje zglobove, ali njihove zdjelične kosti nisu imale izravnu vezu s kralježnicom. Tu spadaju fosilne vrste poput Haasiophis, Pachyrhachis i Eupodophis, koje su nešto starije od Najasha.

Loading..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here