Epidemiolog i zamjenica direktora Instituta za javno zdravstvo “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da se pad broja oboljelih od korona virusa može očekivati ​​do kraja sljedeće sedmice ako se svi nastave ponašati odgovorno i savjesno i pridržavaju se obaveznih mjera prevencije. Kisić Tepavčević rekla je za TV Pink da je broj novih potvrđenih slučajeva kovida 19 još uvijek velika i naglasila da će, kad se dostigne faza prenošenja visokog virusa, trebati neko vrijeme da se smanji silazni put jer je sve veći broj potencijalnih prenositelja infekcije.

Ona je rekla da, kada je riječ o asimptomatskim slučajevima, procjenjuje se da ih ima između 20 i 40 posto, kao i da ih ima toliko s blažim oblicima bolesti. “U populaciji postoji veliki broj potencijalnih nositelja infekcije i zato su na snazi ​​preventivne mjere. Svi bi se trebali ponašati kao da su potencijalni nositelji infekcije”, rekla je Kisić Tepavčević. Prema njenim riječima, učinci primjene novih mjera obvezne zaštite mogu se očekivati ​​za sedam do 14 dana

 

“S obzirom na to da se većina počela pridržavati mjere, vjerojatno bismo mogli očekivati ​​učinke do kraja sljedeće sedmice. Međutim, nezahvalno je dati bilo kakva predviđanja jer je virus još uvijek nepoznat čitavoj stručnoj i znanstvenoj javnosti”, istaknula je Kisić Tepavčević. Međutim ona i dalje apeluje na građane da se pridržavaju svih mjera koje je donijela Vlada Srbije iz razloa što ne bi htjeli da se vrati negativni trend zaraze građana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here