Prema pisanju medija Vlada Srbije ima namjeru da napravi neke izmjene u zakonima oko penzioniranja a po svemu sudeći prijedlog po kojem redni odnos ne treba prestati nakon navršenih 65 godina starosti će ovih dana otići na razmatranje nadležnom ministarstvu koji će na osnovu toga predložiti određene promjene zakona o penzioniranju.

Ako se ovi prijedlozi ili inicijativa usvoji, onda bi radna dob mogla da se poveća na 70 godina starosti za one koji to žele, a o svemu se ovo raspravljalo i razmatralo na savjetovanju koje je održano u Budvi.

 

Po ovome prijedlogu radnik koji je zaposlen u određenoj firmi, kompaniji, preduzeću, može da ostane u toj firmi još pet godina i kad ispuni uslove za penzionisanje, ako on to sam želi, i ako poslodavac još uvijek treba njegove usluge i stručnost.

Ovaj prijedlog da se dobna granica sa 65 godina pomjeri na 70. kada je penzionisanje u pitanju će vrlo brzo biti poslano na razmatranje nadležnom ministarstvu u Vladi Srbije, koji će na osnovu prijedloga i određenih istraživanja da naprave amandmane na postojeće zakone.

Vjerojatno će nekim ljudima u Srbiji i odgovarati ovaj način penzionisanja, posebno onima koji i u 65 godini života smatraju da još nisu za penzije i da još mnogo toga mogu dati, ali dobra je i stvar da niko nije primoran da nastavi sa radom i nakon 65 godine i da je sve stvar dogovora pojedinca i poslodavca, zavisno, kako i jednima i drugima odgovara.

Mada su mnogi u strahu da će se na kraju pokazati da će osobna odluka na kraju postati moranje i da će se napraviti takav zakon da niko prije 70 godine starosti ne može ići u penziju.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here