BEOGRAD – Direktorica Instituta za “Batut” Verica Jovanović izjavila je danas da voda u bazenima ne predstavlja toliko rizik od prenošenja korona virusa, već da su korisnici tih površina najveći rizik. Jovanović je na konferenciji za novinare naglasila da je važno ponašanje, odnosno primjena mjera. “Bazen i sama voda, prema najnovijim istraživanjima, ne predstavljaju toliko veliki rizik za prijenos virusa. Jedini i najveći rizik su korisnici tih područja, objasnila je. Rekla je da je, kako bi se smanjio rizik, potrebno osigurati distancu i obavljati trijažu ljudi, uz apel da ne dolaze na takva mjesta ako su bolesni.

“Ako je moguće osigurati udaljenost na plažama, rizik onda postaje manji” podvukla je. Prije odlaska na takva mjesta savjetuje da dobro razmisle. Direktor Centra za anesteziju i reanimaciju KCS prof. Nebojša Lađavić na pitanje postoji li mogućnost zaštite od virusa putem prehrane ili dodataka, Nebojša Ladjević je rekao da nije potrebno preventivno uzimati lijekove poput antibiotika. “Dovoljno je odmarati tijelo. Znam da je teško biti bez stresa u ovakvim vremenima. Organizam koji je odmaran, u koji se unosi dovoljno tekućine, minerala i vitamina maksimalno je spreman za obranu, rekao je. Ladjević je rekao da se ne preporučuje uzimanje prekomjernih doza vitamina.

“Kad osjetimo prve simptome prehlade, groznice, trebali bismo nazvati doktora kako bi utvrdio postoje li indikacije da je riječ o mogućoj infekciji. Zatim, postoji cjelovit protokol liječenja koji, prema fazama, razvoju i ozbiljnosti kliničke slike, dovodi do uporabe lijekova, objasnio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here