Dr. Darija Kisić Tepavčević bila je relativno nepoznata stručnjakinja prije nego što je postala članica srpskog Kriznog štaba koji se bori protiv pandemije korona virusa, ali u stručnim i medicinskim krugovima bila je jako poznata i cijenjena kao vrlo dobar epidemiolog. Poznata je i po položaju zamjenice ravnatelja Instituta “Batut”, a poznato je i da je napisala više od stotinu znanstvenih radova, ali uprkos svim tim rezultatima dr. Kisić je često dobivala kritike građana zbog nekih potpuno besmislenih stvari poput njenog izgleda ili frizure.

Tako su je mnogi na društvenim medijima nazivali “isfriziranom bosankom”, “nalickana”, “duboka dekolteuša”, a mnogi su iz nekog razloga bili nervozni što je uvijek bila uredna. Ipak, dr. Darija nije samo lijepa osoba, već je i izvanredna stručnjakinja u svom području, a također je i vanredni profesor na Medicinskom fakultetu, gdje ima i magisterij i doktorat. Specijalizirala se za epidemiologiju 2008. godine, a objavila je više od stotinu znanstvenih radova u uglednim inozemnim publikacijama.

Kada se govori o njenom porijeklu, često se govori da je iz Bosne i Hercegovine, što je istina, i da je njen otac iz sela Baljci kod Bileće, a dr. Darija je zapravo rođena u Sarajevu. Dok je bila u Sarajevu, živjela je u kvartu Grbavica, gdje je završila srednju školu, a mnogi je pamte kao najbolju i najljepšu učenicu. Zbog rata je napustila Sarajevo sa 17 godina i preselila se na neko vrijeme u Bileću s porodicom, nakon čega su svi došli u Beograd. Darija ističe da je ponosna na svoje bosansko porijeklo, ali da je njena zemlja sada Srbija, a njen grad je Beograd.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here